2016-03-29 22:25:34

Slavenski kontaktni seminar u Pragu

Učiteljica engleskog jezika Marina Nekić sudjelovala je na međunarodnom Slavenskom kontaktnom seminaru u Pragu. Odabrana je za sudjelovanje na seminaru temeljem natječaja kojega je raspisala Agencije za mobilnost i programe Europske unije, a sudjelovanje je sufinancirano sredstvima programa Europske unije Erasmus+.  

Od svih prijavljenih odabrano je šest najboljih prijava učitelja iz Hrvatske. Osim naše škole, iz Hrvatske su sudjelovale dvije učiteljice iz OŠ Markuševec, dvije učiteljice iz OŠ Zlatar Bistrica i kolega iz OŠ Sibinj. Seminar je trajao od 17. do 19. ožujka 2016., a zemlje sudionice bile su: Hrvatska, Poljska, Češka, Slovačka i Slovenija. Cilj seminara bio je upoznati učitelje iz slavenskih zemalja kako bi se ostvarili novi eTwinning projekti i suradnja europskih škola. Radni dio seminara sastojao se od predavanja, radionica, pronalaženja partnera, planiranja novih projekata i prezentacije istih.

Na kontakt seminaru učiteljica je dogovorila provođenje dva projekta.

Scrapbook/Spomenar – partneri su iz Slovenije i Poljske. Ideja je komunicirati na engleskom jeziku pisanim putem s vršnjacima iz drugih zemalja o vlastitim interesima. Učenici će napraviti personaliziranu stranicu s unaprijed dogovorenim pojmovima (najdraža grupa, sport, glumac…) kao u spomenarima, ali izostavljajući spol i ime, te umjesto toga smislit će svoj nadimak ili simbol. Njihovi vršnjaci iz drugih zemalja opisivat će osobu kako zamišljaju da izgleda s obzirom na pružene informacije. Učenici će po interesima naći parove s kojima će se naknadno dopisivati. Ova aktivnost planirana je da se provede do kraja školske godine (sredina lipnja) . Ukoliko učenici pokažu interes suradnja se može nastaviti sljedeće godine s pismima na temu koja može pratiti nastavni kurikulum engleskog jezika i služit će kao vježba učenicima pri čemu naučeno gradivo zaista koriste u komunikaciji.

Three colours – partneri su iz Slovačke i Slovenije, te se naknadno priključila i partnerica iz Češke. Ideja je predstavljanje vlastite zemlje kroz dogovorene pojmove – među kojima je i zastava, a sve zastave se sastoje od različitih kombinacija tri boje – crvena, bijela i plava, po čemu je projekt i dobio ime. Nakon što se materijali postave na TwinSpace, učenici će napraviti izložbu materijala na panou o zemljama sudionicama i prezentirati svoje nove spoznaje videokonferencijskim pozivom.


Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik