2017-09-29 09:44:37

Započele aktivnosti projekta „Korak prema jednakosti“

 

    

U školskoj godini 2017/18 kroz projekt „Korak prema jednakosti“ je zaposleno 11 pomoćnika u nastavi koji će pružati pomoć u radu učenicima s teškoćama, koji zadovoljavaju kriterije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Pomoćnici su sa školama potpisali ugovore o radu. Kako bi pomoćnici mogli učenicima pružati kvalitetnu podršku, za 5 pomoćnika koji do sada nisu prošli osposobljavanje za rad s učenicima s teškoćama, 06. i 07. rujna 2017. godine je organizirana edukacija na kojoj su pomoćnici osposobljeni za rad s učenicima s teškoćama, čime su stvoreni preduvjeti za kvalitetan rad i poboljšanje obrazovnih postignuća učenika s teškoćama u ovoj školskoj godini.

Nositelj projekta je Grad Gospić, a partneri na projektu su osnovne škole OŠ dr. Jure Turića, OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik i OŠ dr. Ante Starčević Pazarište Klanac. Projektom „Korak prema jednakosti“ su osigurana sredstva za rad pomoćnika u nastavi za sljedeće četiri godine. Projekt je ukupne vrijednosti 2.899.315,20, te Europska unija iz Europskog socijalnog Fonda financira 91,99 % ukupnih troškova, odnosno 2.667.000,00 kn, dok je udio sufinanciranja Grada 8,01%, odnosno 232.315,20 kn.

Cilj projekta je doprinijeti jačanju socijalne uključenosti i integracije u odgojno-obrazovne procese za 16 učenika s teškoćama s područja Gospića, osiguravanjem uvjeta za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje.

U našoj Školi zaposlene su dvije pomoćnice u nastavi, koje pomažu učenicima s teškoćama u usvajanju odgojno-obrazovnih sadržaja i posreduju u uspostavljanju interakcije među učenicima. Već je rečeno, da djeca s teškoćama u razvoju mogu i žele doprinositi društvu, a ne ovisiti o njemu. Svakodnevno živjeti i uvažavati različitost svakog djeteta, veliki je profesionalni izazov. Uvođenjem pomoćnika u nastavi, korak smo bliže ostvarenju tog cilja.


Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik