2018-02-28 12:43:00

Projekt "Klikni za sigurnost"

Tijekom siječnja u OŠ dr. Franje Tuđmana, Lički Osik, održana je radionica za učenike petog razreda. Nositelj samog projekta je Ambidekster klub, Zagreb, a radionice izvodi Društvo „Naša djeca“ grada Gospića, koji su ujedno i partneri na projektu. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a aktivnosti se odvijaju i školama u Zagrebu i u školama u gradu Gospiću.

Naziv radionice je „Budi najjača karika u lancu nenaslja“ tijekom koje su se učenici upoznali s različitim oblicima nasilja. Budući je ovo radionica preventivnog tipa, učenike su izvoditelji upoznali i s oblikom nasilja koje je sve češće, porastom korištenja nove IT tehnologije, a to je nasilje putem interneta. Činjenica je da u sve ranijoj dobi djeca imaju mogućnosti koristiti se novom tehnologijom, što zapravo omogućava učenje i razvijanje vještina putem nove tehnologije, bivaju i sve ranije izložena napadima putem Internet aplikacija, cilj same radionice je uputiti djecu da se aktivnosti na internetu ne događaju samo na internetu. Učenike smo tijekom radionica upoznali s mogućnostima što učiniti ako im se obrati nepoznata osoba putem interneta, te što učiniti i kome se sve mogu obratiti ukoliko se dogodi da ih netko napada na bilo koji način, prijetnjama, ružnim riječima, omalovažavanjem, širenjem informacija bez dopuštenja. Također tijekom radionice razgovarali smo i o mogućem govoru mržnje koji se putem interneta događa.

Osim razgovora i prezentacije učenici su sudjelovali u aktivnostima vezanim za samu temu te su svojim aktivnim sudjelovanjem pokazali koliko su svjesni nasilja, te što oni mogu učiniti ukoliko uoče nasilje, ali i ako im se dogodi nasilje.


Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik