2018-04-30 21:46:43

Posjet učenika osmih razreda Vukovaru šk. god. 2017./2018. – OŠ Dr. Franje Tuđmana Lički Osik

Učenici osmog razreda OŠ Dr. Franje Tuđmana išli su u Vukovar 22.-24. travnja 2018. u sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“.

Polazak je bio planiran u 9.30 h ispred škole, a autobus smo dijelili s osmašima iz OŠ dr. Jure Turića iz Gospića. Put je bio dug, ali u dobrom društvu vrijeme brzo prolazi.

Stigli smo u Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar u poslijepodnevnim satima jedan dan prije početka dvodnevnog programa, smjestili se u hostel Dubrovnik, te večerali u restoranu Istra i obišli vanjske izložbene prostore Memorijalnog centra. Vrijeme smo iskoristili za druženje i odmor.

Sljedeći dan nakon doručka smo posjetili Gradski muzej Vukovara, Muzej vučedolske kulture i crkvu sv. Filipa i Jakova. Nakon toga smo ručali, te pošli na predavanja koja su bila organizirana u dvorani hostela Dubrovnik. Na prvom predavanju su nas podsjetili zašto je došlo do Domovinskog rata, stavljajući političke prilike toga vremena u kontekst. Zatim nas je gospodin Ivanković, koji i danas radi u vojsci, upoznao sa samom bitkom za Vukovar, govoreći i iz vlastitog iskustva budući da je bio branitelj u to vrijeme. Strašno je čuti koliko je ljudi poginulo i kakve su prilike bile, no to nije nešto što treba zaboraviti – takvo herojstvo se pamti.

Poslijepodne smo imali slobodno vrijeme koje smo iskoristili za posjet centru Vukovara, te vidjeli četiri mosta prijeko rijeke Vuke i sam Dunav. Navečer je bilo vrijeme za druženje, te su svi učenici koji su tada bili na terenskoj nastavi u Vukovaru išli u disko Quo Vadis. Bilo je veselo, te smo puni dojmova krenuli nazad u hostel na počinak.

 

Zadnji dan smo prtljagu ostavili u autobusu, odjavili se iz hostela, te otišli na doručak. Nakon toga krenuli smo u obilazak postava u vojarni pod stručnim vodstvom vojnikinje Rubčić. Ona nam je pokazala kakve su se sve mine koristile tijekom Domovinskog rata i upozorila na opasnost, a u izložbenom prostoru je zorno prikazano kroz slike branitelja kavu štetu mina može prouzročiti. Pričala nam je o dosjetljivosti branitelja koji su bili u nezavidnom položaju po opremljenosti, te o nehumanim mučenjima koja su se događala u to vrijeme onima koji su bili zarobljeni.

Zatim smo krenuli autobusom u obilazak memorijalnih lokacija. Posjetili smo Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti (tada znanoj kao „Groblje tenkova“), Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica '91., prošli smo pored Kukuruznog puta, koji je u to vrijeme bio jedini prolaz u grad Vukovar.

Počast smo odali žrtvama kod Masovne grobnice Ovčara i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Riječima je teško dočarati strahotu, bol, tragediju i tišinu tih mjesta. Možda riječi nisu potrebne, ali utisak je dubok. Potrebno je to sve znati, kako nikada više ne bi dopustili da se tako nešto ponovno dogodi.

Vratili smo se u Memorijalni centar Domovinskog rata, te ručali u hotelu Istra. Dobili smo i lunch pakete za povratak kući, te se uputili u Ružičkinu kuću blizu samog centra Vukovara: tamo smo imali Školu mira, te kviz znanja. U kvizu su našu školu predstavljale Petra Knežević i Patricia Pavletić – osvojili smo treće mjesto.

Kući smo krenuli oko 16 h, a u Lički Osik smo stigli u 22 h. – umorni i zadovoljni.


Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik