preskoči na sadržaj

Sjećanje

 

Ljuba Sorić

(13. svibnja 1960. - 28. srpnja 2019.)


Devetog je rujna započela nova školska godina, učenici su se vratili u školske klupe, učitelji u svoje razrede. Jedino učiteljica Ljubica Sorić nije došla u svoj 4. razred. Njezino toplo srce naglo je utihnulo ovog ljeta (28. srpnja 2019.) i ostavilo nas zatečene, u tuzi.

Učiteljica Ljubica Sorić rođena je u Ličkom Osiku 13. svibnja 1960. g. kao treće, najmlađe dijete u obitelji Rendulić iz Vukšića. Osnovnu je školu završila u Ličkom Osiku, a srednju školu, Školu učenika u privredi, u Gospiću. Zbog velike želje za daljnjim školovanjem polaže razliku ispita i upisuje Pedagošku akademiju u Gospiću koju je završila 22. prosinca 1979. godine. Već se u veljači 1980. godine zaposlila kao učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Perušić, a radila je u područnim školama Gostovača i Ivčević Kosa. Kako je škola u  Ivčević Kosi prestala s radom u jesen 1988., zapošljava se u Osnovnoj školi u Ličkom Osiku, u Područnoj školi Ostrvica. U ratnoj 1991./1992. školskoj godini nastavlja raditi u OŠ Lički Osik, u „školi u progonstvu“ u školskoj zgradi u Mušaluku. Nakon oslobođenja i obnove školske zgrade u Ličkom Osiku, prelazi raditi u Matičnu školu.

            Mnoge je generacije Ljuba uvela u svijet slova, brojki, prirode i društva, a osim svakojakih znanja poučavala je svoje učenike životnim vrijednostima i mudrostima. Bdjela je nad njima i pomagala u svakom problemu, tješila ih kad bi bili tužni, veselila se njihovim uspjesima. Učiteljica Ljuba  bila je samozatajna, tiha, radišna osoba. Osim rada u razredu, njezina velika ljubav bile su knjige, koje je cijeli život upijala u velikom broju. Tu ljubav prema čitanju je htjela prenijeti i na svoje učenike. Njezini su učenici sudjelovali u svim aktivnostima Škole, školske su priredbe obogaćivali veselim dječjim recitacijama, te su uspješno predstavljali Školu na natjecanju Lidrano, gdje su se često plasirali na županijsko natjecanje, a ponekad i na državno.

Posljednjih godina primijetili smo da je Ljubino zdravlje narušeno, ali ona se nije tužila i uvijek je savjesno radila svoj posao, koji je za nju bio ponajprije poziv, njezin životni izbor. Nismo ni slutili da bi nas mogla tako naglo i prerano napustiti.

Oprostili smo se od naše Ljube u utorak 30. srpnja 2019. godine na svečanoj komemoraciji u Školi i na posljednjem ispraćaju na mjesnom groblju u Perušiću. Posebno je dirljivo bilo vidjeti suze u očima njezinih učenika.

U ime učenika, roditelja i kolega od učiteljice Ljube oprostio se ravnatelj Antonio Milinković.

„Doviđenja, dragi, doviđenja;
ti mi, prijatelju, jednom bješe sve.
Urečen rastanak bez našeg htijenja,
obećava i sastanak, zar ne?

 

Doviđenja, dragi, bez ruke, bez slova,
nemoj da ti bol obrve povije –
umrijeti nije ništa na ovom svijetu nova,
al' ni živjeti nije baš novije.“

 

Reče Jesenjin.

 

Većina je Ljubu vidjela kao tihu osobu.

Ono što je samo nekima poznato jest njezina ljubav prema pisanoj riječi. Ljuba je voljela knjige, skrivene poruke koje šalju, životne istine i savjete.

Svaki je dan predano to prenosila svojim učenicima, oblikujući mlade umove i nastojeći ih pripremiti za život pred njima.

To je ono što će vam reći svaki Ljubin učenik.

 

A mi, koji smo s njom radili, reći ćemo da smo izgubili osobu čije će mjesto biti teško popuniti.

Kaže se: o pokojnima sve najbolje.

Draga Ljubo, o Tebi se niti ne može drugačije!

Rastanak s Tobom došao je neočekivano, prerano. I sada, dok stojimo tu, na kraju Tvojeg zemaljskog puta, znamo da se opraštamo od jedne bogate duše, predane učiteljice, kolegice uvijek spremne pomoći.

U našim si životima ostavila neizbrisiv trag.

Bila je čast poznavati Te!

Do ponovnog susreta, na nekom boljem mjestu:

 

Doviđenja, draga Ljubo, doviđenja!

 

   

 

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Katica MARKOVIĆ   datum: 3. 10. 2019.

Tražilica

Oglasna ploča


Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 4. 2010.

Ukupno: 3596956
Ovaj mjesec: 855
Danas: 1


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju