preskoči na sadržaj

Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik

 > O školi  > Projekti
Projekti

Dani hrvatskog jezika

 

Ljubi svoj jezik iznad svega, za njeg živi, umiri za njega!

 

Biti Hrvat znači voljeti i cijeniti svoj jezik, ljubiti njegove dijalektizme, lokalizme, regionalizme. Govoreći hrvatski, dišemo i mislimo hrvatski i onda kad uđemo u veliku europsku obitelj pa naš jezik postane tek mala kap u slapu jezičnog bogatstva i različitosti.
Upravo iz tih razloga, učeći djecu koliko treba voljeti, njegovati i ljubiti svoj jezik, osmislila sam, u suradnji s kolegicom iz povijesti, Adrianom Piasevoli, projekt kojim smo obilježile Dane hrvatskog jezika (13- 17. ožujka, u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika).

Učenicima sam prije 14 dana izložila ideju te pitala za mišljenje i zanimanje. Obzirom da ove godine predajem sedmim i osmim razredima koji uče iz povijesti jezika i iz povijesti sve o borbi hrabrih hrvatskih muževa (kako ih nazva Šenoa) za samostalnost i ravnopravnost hrvatskog jezika, nije bilo teško pobuditi u njima zanimanje za drugačije sate hrvatskog jezika. Stoga, krenusmo u realizaciju.

Zadaci su bili podijeljeni prema interesnim skupinama. Jedni su istraživali i radili plakate o ilircima, prezentacije na računalu te se i  sami se realizirali kao  profesori hrvatskog jezika ponosno izlažući materijale koje su pronašli.
Obrađujući Preradovićevu pjesmu Jezik roda moga, uspoređujući je s Nazorovim sonetom Hrvatski jezik, zadala sam učenicima napisati pjesmu ili pjesmu u prozi na temu Pod jezikom dok te bude i glavom će tebe biti.

Učenici su na okruglom stolu čitali svoje pjesme čineći me ponosnom što im predajem hrvatski jer sam se ugodno iznenadila i  oduševila sklopljenim rimama, slikovitim  riječima kojima su iskazali poštovanje, ljubav i ponos svojim jezikom i domovinom.


 

Pod jezikom dok te bude i glavom će tebe biti

Od stoljeća sedmog
nismo ga imali
podstanari bili
u velikoj vili.

Vladali su nama,učili nas svašta,
al hrvatski su nam branili.

Sakcinski se trudio,
mnogi su ga bodrili
pa je 1843. hrvatskim u Saboru progovorio.

Od tada mučili se, mučili
veliki znoj potrošili
da hrvatski jezik potvrde uzvišeni.  
      

Marin Ćaćić, 8.c


U projekt su se uključili i mladi glagoljaši koji su svoja razmišljanja o hrvatskom jeziku pretočili u lijepe simbole glagoljske azbuke uživajući u izradi i osmišljavanju plakata. Ponosno su isticali i transliterirali svoja imena napisana glagoljicom.
Projektu je pripomogla i školska knjižničarka koja je pripremila materijale i ukrasila jezični kutak u  kojima su se isticali povijesni podaci o Deklaraciji o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika te hrvatski pravopisni priručnici, temelji i predstavnici hrvatskih filoloških škola, rječnici. Informatički dio oko pripreme kviza znanja odradio je učitelj informatike.

Priređena je i izložba učeničkih bilježnica iz hrvatskog jezika.
Ispravljajući učeničke bilježnice, divim se urednosti, ljepoti rukopisa, kreativnosti i, nadasve, pismenosti pojedinih učenica i učenika. Željela sam pokazati njihove bilježnice i široj javnosti, učiteljima, učenicima kao poticaj da i drugi mogu imati lijepe, uredne, pravopisno točne školske bilježnice kojima se treba diviti i pokazivati ih. Treba isticati koliko je i dalje rukopis vrijedan pokazatelj naše osobnosti usprkos sve većoj uporabi računalnih programa kojima se nastoji zamijeniti i nadomjestiti rukopis.

Kruna projekta bila je prigodna svečanost  Zahvala hrvatskom jeziku održana u petak 16. ožujka kojoj su nazočili učenici predmetne nastave, učitelji, ravnateljica, pedagoginja.
Nakon otvaranja manifestacije himnom, sedmoškolci i osmoškolci  čitali su stihove Petra Preradovića, Vladimira Nazora, Augusta Šenoe i mnogih drugih hrvatskih otaca zaslužnih za promicanje hrvatskog jezika. Također su ponosno čitali i svoje zapise  u kojima slave patriotizam, hrabrost,  ljepotu i milozvučnost hrvatskog jezika.
Vrhunac je bio kviz znanja iz hrvatskog jezika i povijesti u kojem su sudjelovali sedmaši i osmaši pokazujući zavidno znanje iz povijesti hrvatskog jezika, književnosti  te kulture i povijesti svoje domovine.

Na kraju, svi su za uspomenu dobili prigodne diplome koje sam im napravila kao podsjetnik na uspješno sudjelovanje u obilježavanju i promicanju hrvatskog jezika.
Reagiranje publike bilo je pozitivno i svi smo se složili da su učenici mnogo više naučili i uživali u ovakvim satima hrvatskog jezika koji je povezan sa satima povijesti nego da se frontalno, u učionici samo spomenuo taj važan nadnevak i  dokument.

     

Renata Milković Domazet, prof. hrvatskog jezika

 

          

 

                      

                

Učenički radovi

Nobelova nagrada

Autor: Antonija ĆAĆIĆ, 9. 4. 2013. 09:05

Moja grupa( Matea Đapić i Paulina Butković) i ja (Antonija Ćaćić) odlučili smo napraviti projekt o Nobelovoj nagradi. Napravili smo web-stranicu i prezentaciju. Za temu "Nobelova nagrada" se nismo odmah odlučili jer prva solucija nam je bila "Što slušaju osmaši na Ličkom Osiku", ali smo odustali jer je bilo premalo zanimljivosti o njoj.  "Nobelovu nagradu" smo  izabrali tražeći u knjizi među ponuđenim temama za projekt.

 [više]

Nobelova nagrada

Autor: Matea ĐAPIĆ, 9. 4. 2013. 09:05

Moja grupa broji tri učenice osmog razreda (Antonija Ćaćić, Paulina Butković i ja-Matea Đapić). Za zadatak od učitelja dobile smo napraviti projekt u kojem je bilo potrebno izraditi web-stranicu i prezentaciju. Temu o kojoj smo radili teško smo odabrale. Najprije smo se odlučile raditi projekt na temu "Što slušaju osmaši u Ličkom Osiku?" no odustale smo od toga jer smo zaključile da  nebi imale o čemu pisati jer je na Ličkom Osiku mali broj osmaša.

U knjizi, među ponuđenim temama za izradu projekta, pronašli smo temu "Nobelova nagrada" te smo se odlučile na tu temu izraditi projekt.

 [više]

Charlie Caplin

Autor: Valentino GRGURIĆ, 9. 4. 2013. 09:04

Charlie Caplin

Tijekom školske godine 2012/2013 dobili smo zadatak napraviti projekt i prezentaciju u timovima.Moj se tim sastojao od 3 učenika Dario Krpan, Kristijan Zalović i ja.Radili smo o poznatom Engleskom glumcu Charlie Chaplinu.

 [više]

Nastanak i obilježja Olimpijskih igara

Autor: Ivana RUPČIĆ, 9. 4. 2013. 09:02

Moj tim (Maja Bašić, Katarina Šabanagić, Marko Lane-Bukovac, Josip Mesić) i ja (Ivana Rupčić) odlučili smo napraviti projekt o znamenitostima Olimpijskih igara.

Cijeli moj tim podijelio se u timove i također izrađivao projekte.

Odabrali smo tu temu zbog toga što nas je zainteresiralo kako je došlo do njihovog nastanka.

Evo neke web-stranice kojima smo se služili pri istraživanju:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Olimpijske_igre

http://hr.wikipedia.org/wiki/XXX._Olimpijske_igre_-_London_2012.

http://www.enovine.net/sport/i25/05iv08/05iv0815s/sve_olimpijske_igre_tekst.htm

 

Evo vam i naša web-stranica:
https://sites.google.com/site/obiljezjaolimpijskihigara/

 


 

 [više]

UEFA Liga prvaka

Autor: Mario ĆAĆIĆ, 9. 4. 2013. 09:02

Tijekom drugog šloskog polugodišta iz informatike smo dobili timski zadatak u izradi projekata i prezentacija. Cijeli moj razrd se podijelio u par timova. Moj se tim sastojao od tir učenika (Mario Šebalj, Mate Drašković i ja).

Naša tema za za ovaj projekt bila je UEFA Liga prvaka, jer naša je zajedniča tema i izvan škole "nogomet".

 

Kao dio ovog projekta nije bila samo web stranica, nego i Power Point prezentacija uz projektnu dokumentaciju u kojoj smo radili bilješke o našem timu, zadanim poslovima i o odvijanju našeg projekta.

 

Ovdje pogledajte našu web stranicu:

https://sites.google.com/site/httpsligaprvakacom/home

 

 

 

 

 

 

 

 

 [više]

Doha

Autor: Kristian LUKIĆ, 22. 3. 2011. 11:52

http://crr.ucc.ie/isgct2011/image/Doha2.jpg

Doha je grad koji se smjestio na obali perzijskog zaljeva.Drugi naziv za Dohu je prosvjetni grad.

Doha broji oko 440 000 stanovnika i glavni je grad države Katar.

 [više]

VeLiKe mOrsKe živOtinjE..

Autor: Andrea JAKŠETIĆ, 13. 3. 2011. 22:50

Kao što znate, nisu sve velike životinje opasne, ima i dobrih..

Evo nešto malo o velikim životinjama nama poznatijim:

 [više]

Zaštičene morske životinje

Autor: Valentina ŽILIĆ, 13. 3. 2011. 16:29

Dupini

Temeljem Zakona o zaštiti prirode divlje vrste proglašavaju se strogo zaštićenim i zaštićenim na temelju njihove ugroženosti i međunarodnim ugovora koje je Hrvatska preuzela. Kršenje zakona kažnjivo je od tisuću do milijun kuna.

 [više]

Bolesti uzrokovane otrovnim morskim životinjama...

Autor: Valentina ŽILIĆ, 6. 3. 2011. 21:52

Ovako mala i lijepa, a možda otrovna.

Kao što znamo, od nekih morskih životinja se možemo i zaraziti...

A neke od morskih životinja koje uzrokuju različite vrste bolesti su: meduze, loptaši, čunjaste školjke, morski ježevi, neke ribe...

 [više]

HALLOWEEN

Autor: Marina NEKIĆ, 31. 10. 2009.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
Kalendar
« Kolovoz 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 4. 2010.

Ukupno: 3537828
Ovaj mjesec: 747
Danas: 2
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik / Riječka 2, HR-53201 Lički Osik / os-licki-osik.skole.hr / ured@os-licki-osik.skole.hr
preskoči na navigaciju